Judumo savaitė

Rugsėjo 16-22 dienomis Europoje buvo skelbiama Judumo savaitė – didžiausia tvaraus judėjimo kampanija pasaulyje.  Prie šios iniciatyvos prisijungė ir Šakių rajono įstaigos bei organizacijos. Judumo savaitės veikloms neabejingi buvo ir Plokščių mokyklos daugiafunkcio centro mokiniai bei darbuotojai. Paskatinti sveikatos priežiūros specialistės Editos Zubrickienės noriai įsitraukė į įvairias veiklas ir drauge su socialine pedagoge Neringa Pilypaitiene, mokytojomis Neringa Motiejaityte, Itana Dirveliene bei kūno kultūros mokytoju Rimvydu Leščevičiumi įprasmino šios kampanijos idėjas.

Judumo savaitė prasidėjo tris dienas trukusiu „Žingsniavimo iššūkiu“, kurio metu mokiniai ir  kiti mokyklos darbuotojai buvo paraginti parsisiųsti į savo mobiliuosius telefonus programėles, skaičiuojančias nueitus žingsnius, ir tris dienas fiksuoti savo rezultatus bei juos žymėti specialiame lape. Suskaičiavus trijų dienų rezultatus lygių nebuvo 6 klasei ir jų auklėtojai Jolitai Puidokienei. Visi drauge šeštokai per tris dienas nuėjo daugiau kaip 165 tūkstančius žingsnių, o jų auklėtoja tapo daugiausia žingsnių nuėjusia mokytoja (16,5 tūkst. žingsnių). Antroje vietoje liko taip pat aktyviai į veiklą įsitraukę septintokai ir jų vadovė Rasita Gokdere (klasės žingsnių skaičius viršijo 130 tūkst.).  Suskaičiavus asmeninius kiekvieno mokinio rezultatus paskelbti trys „Žingsniavimo iššūkio“ nugalėtojai  – šeštokas Aurimas Mačenskas (beveik 44 tūkst. žingsnių), septintokė Miglė Kupstaitytė (35,5 tūkst. žingsnių) ir dar vienas šeštokas Robertas Dzedolikas (beveik 31 tūkst. žingsnių).

Trečiadienis – rugsėjo 22 diena – buvo skirta dviračiams, riedučiams, paspirtukams ir kitoms nemotorinėms transporto priemonėms.  Galintys ir turintys teisę mokiniai į mokyklą atvyko dviračiais. Vienos pertraukos metu Šakių policijos bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė mokiniams priminė, kokios yra dviratininkų teisės ir pareigos, kaip turi atrodyti techniškai tvarkingas dviratis, kaip saugiai elgtis kelyje, kokių Kelių eismo taisyklių privalu laikytis. Bendruomenės pareigūnė įvertino mokinių dviračių paruošimą, pasakė, ko trūksta, kad su šia priemone mokiniai galėtų saugiai važinėti.  Kitos pertraukos metu kūno kultūros mokytojas R.Leščevičius drauge su socialine pedagoge ir sveikatos priežiūros specialiste surengė dviračių ir kitų transporto priemonių varžybas. Dar prieš rungtis septintokas Eimantas Kazakauskas pademonstravo, kokius triukus galima atlikti su specialiai tam pritaikytu dviračiu  BMX. Vėliau mokiniai varžėsi, kas greičiau ir tiksliau apvažiuos kliūtis. Dviračių slalomo nugalėtojais tapo Rimantas Valaitis (7 kl.), Augustas Štrimaitis (5 kl.), E.Kazakauskas (7 kl.), Airidas Kasparavičius (1 kl.) ir Erikas Jurgevičius (3 kl.). Kita rungtis  – kuo ilgiau išsilaikyti ant dviračio. Šiose varžybose į nugalėtojų gretas ir vėl pateko septintokas R.Valaitis, kiti ilgiausiai išsilaikę ant dviračio – Giedrius Barkauskas (7 kl.) ir Rokas Matusevičius (4 kl.) Paspirtukus į mokyklą atsivežę mokiniai taip pat rungėsi vieni su kitais, jie turėjo kiek įmanoma toliau nuriedėti su savo transporto priemone atsispyrę tris kartus. Čia laurus skynė mergaitės – Emilija Mikuckytė (3 kl.) ir Guoda Kazakauskaitė (7 kl.). Trys antrokės – Austėja Treinytė, Gustė Rakauskaitė ir Austėja Matusevičiūtė – į mokyklą atsivežė riedučius. 

Ketvirtadienį mokyklos bendruomenė tradiciškai organizavo Solidarumo bėgimą, kurį rengia organizacija „Gelbėkit vaikus“. Šis – jau ketvirtasis bėgimas  – buvo skirtas surinkti paramą, reikalingą pozityvios tėvystės ugdymui Lietuvoje ir medicinos punkto įrengimui Zambijoje. Kadangi tą dieną oras nelepino, simbolinius kilometrus vaikai bėgo sporto salėje. Daugiausiai – šimtą – simbolinių kilometrų nubėgo septintokas Lukas Sabeckas. Džiugu, kad kasmet vaikai jaučia pareigą ir pilietinę atsakomybę padėti tiems, kam labai reikalinga kitų parama.

Judumo savaitės veiklos apibendrintos penktadienį pristatant projektą „Sveikačiausias“, kurio metu mokiniai rinko informaciją, apie, jų nuomone, sveikai gyvenantį mokyklos darbuotoją ir trumpai jį pristatė. Antros klasės mokiniai linksmai pristatė valytoja dirbančia Raimundą, kuri važinėja dviračiu, geria daug vandens, valgo daug daržovių, mėgsta greitą ėjimą. Aštuntokai sukūrė smagų plakatą apie sveikai besimaitinantį ir daug sportuojantį kūno kultūros mokytoją R.Leščevičių, o dešimtokai trumpai pristatė matematikos mokytoją Reginą Didbalienę, kuri jau daugiau kaip 40 metų į darbą ir iš jo eina pėsčiomis. Mokinių skaičiavimu, per tiek metų mokytoja galėjo nueiti daugiau kaip 15 tūkst. kilometrų. Visos mokyklos bendruomenės ovacijomis „sveikačiausia“ pripažinta mokytoja Regina.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *