Svajonių išsipildymo aitvaras

Vieną gražią saulėtą birželio popietę Plokščių mokyklos daugiafunkcio centro bibliotekininkė Ilona Krištolaitienė ir Briedžių bibliotekininkė Roma Kaminskienė Vaikų dienos centro vaikams surengė edukaciją „Svajonių išsipildymo aitvaras“.

Bibliotekininkė Ilona papasakojo, ką reiškia aitvaras lietuvių mitologijoje. Vaikai sužinojo, jog jis gali būti ir geras, ir blogas, kad dirba paslapčia. Pasirodo, žmogus gali net nenutuokti turintis namuose aitvarą, kuris neša gėrybes. Jis globoja tik gerus, kitų skriaudžiamus, negobšius žmones. Aitvaras gali pasirodyti įvairiausiais pavidalais: labiausiai mėgsta pasirodyti viesulu ir lekioti po laukus, laužyti medžių viršūnes. Kitur jis pasirodo skraidantis padangėmis ugninio žalčio pavidalu. Aitvarai turi skirtingą išvaizdą: raudoni neša pinigus, juodai raudoni ir auksiniai neša auksinius pinigus, balti ir baltai žydri neša sidabrinius pinigus, pilki ir juodi neša grūdus.

Po šio pristatymo vaikai įsijungė į aitvarų gaminimo edukaciją, kurią vedė R. Kaminskienė. Pirmuosius aitvarus gamino iš įvairiaspalvių siūlų, išgaudami gražiausius ornamentus. Su dideliu noru ir ugnele akyse vaikai noriai gamino savo svajonių aitvarus, kurie jiems neš laimę. Čia pasireiškė vaikų kūrybiškumas, organizuotumas, susitelkimas, bendruomeniškumas.

Antroje edukacijos dalyje vaikų laukė dar didesnis siurprizas – patiems pasigaminti skraidantį aitvarą. Berniukams teko pagrindinis darbas – sukonstruoti aitvaro pagrindą, o mergaitėms – jį papuošti.

Smagiausia edukacijos dalis – aitvaro pakėlimas į dangų. Nors ši diena pašykštėjo vėjo, bet vaikų džiaugsmui ribų nebuvo!

Džiaugiamės šia gražia edukacija ir dėkojame bibliotekininkėms Ilonai Krištolaitienei ir Romai Kaminskienei už galimybę išmokti pasigaminti aitvarą, už kartu puikiai praleistą laiką bei geras emocijas.

Vaikų dienos centro vadovės-auklėtojos T. Juškaitė, I. Dirvelienė