Įspėjimas dėl neteisėto elgesio nuotolinio mokymosi metu

MOKSLEIVIŲ, JŲ TĖVŲ IR MOKYTOJŲ DĖMESIUI !

Esant šiai krizinei situacijai valstybėje, mokymasis iš namų, naudojant technologijas, tapo iššūkiu mokytojams, mokiniams ir jų tėvams. Prie to turėsime visi prisitaikyti. Atsiranda asmenų, kurie nuotolines pamokas bando apsunkinti ar net sutrukdyti. Jau buvo atvejų, kai mokiniai perduoda savo prisijungimo duomenis ar persiunčia „online“ pamokų nuorodas pašaliniams asmenims, kurie  trukdo pamokas, tyčiojasi, vartoja necenzūrinius žodžius ar siuntinėja įvairius nepadorius vaizdelius. Atkreipiame dėmesį, kad už virtualioje erdvėje atliktus neteisėtus veiksmus taip pat numatyta atsakomybė. Neteisėtas prisijungimas prie informacinės sistemos ar neteisėtas elektroninių duomenų perėmimas ir panaudojimas  užtraukia baudžiamąją atsakomybę ( LR BK 198 ir 1981 str.). Už pamokų trukdymą, tyčiojimąsi, necenzūrinių žodžių vartojimą moksleiviai gali būti patraukti administracinėn atsakomybėn pagal LR ANK 481 str. Jei asmuo yra jaunesnis kaip 16 metų, atsakomybėn traukiami jo tėvai (LR ANK 73 str.).

Policija ragina rimtai žiūrėti į nuotolinį mokymąsi ir pataria

mokiniams:

  1. niekada neperduoti savo prisijungimo prie elektroninių dienynų (ar kitų paskyrų) slaptažodžių pašaliniams asmenims, nes taip gali būti pasisavinti ir kiti Jūsų duomenys;
  2. „online“ pamokose bendrauti mandagiai ir draugiškai;
  3. nesiuntinėti iš mokytojų gautų nuorodų svetimiems žmonėms;

tėvams : domėtis ugdymosi procesu, kontroliuoti jo eigą;

mokytojams: šalinti netinkamai besielgiančius ar pašalinius asmenis iš grupės ar nuotolinės pamokos.

Visus mokymo ir mokymosi proceso dalyvius raginame netoleruoti elektroninių patyčių, nepalaikyti jų atsiradimo ar platinimo. Apie tokius netinkamus atvejus  informaciją galima pateikti  www.epolicija.lt.