Parodos „Iš Laikinosios sostinės valdininko gyvenimo“ pristatymas

Užsimezgęs gražus bendradarbiavimas tarp Kauno apskrities viešosios bibliotekos ir Plokščių daugiafunkcio centro bibliotekos bei Plokščių seniūnijos leido įgyvendinti patrauklų sumanymą – eksponuoti parodą Plokščiuose (Šakių r.), gausiai turistų lankomoje vietoje – unikalioje gatvėje prie Vaiguvos upės. Šiais metais dažnas lietuvis vietoj kelionių užsienyje renkasi įvairius turistinius maršrutus Lietuvoje, tad keliautojai, lankydami Vaiguvos upę-gatvę ir Plokščių piliakalnį, be nuostabių gamtos kampelių, dar gali apžiūrėti ir KAVB parengtą parodą „Iš Laikinosios sostinės valdininko gyvenimo“. Paroda veiks iki rugpjūčio 10 d., parodos pristatymas vyko liepos 10 d.

Tai vizualus pasakojimas apie tarpukario Kauno kasdienybę ir šventes. Ypatingu raktu, atrakinusiu to meto kauniečių namų duris, tapo ekonomisto, Žemės banko darbuotojo Balio Balandos archyvas, saugomas Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje. Studijos VDU Teisių ir ekonomijos fakultete, tarnautojo karjera, visuomeninė veikla, laisvalaikio pomėgiai, santuoka ir namai Žaliakalnyje – tai ne tik keli inteligento biografijos faktai, bet ir Laikinojoje sostinėje virusio gyvenimo atspindys.  Pirmuoju asmeniu pasakojamus svarbius banko tarnautojo gyvenimo įvykius ar net „užkulisius“ papildo autentiški dokumentai: nuotraukos, laiškai, įvairūs pažymėjimai, kvietimai, bilietai ir kt. Taip rekonstruojamos to laikotarpio asmeninės ir visuomeninės būties detalės, kuriamas gyvas įspūdis ir skatinamos šiltesnės emocijos.

Įdomu tai, kad Balys Balanda tapo garsios ir gausios Plechavičių giminės nariu. Akademinėje aplinkoje užsimezgusi Balio ir Pranciškos Plechavičiūtės draugystė išaugo į santuoką. Nuotakos brolis Povilas Plechavičius – Lietuvos kariuomenės generolas, kitas brolis Aleksandras taip pat buvo karininkas. Dėl šios giminystės Balandų šeimai okupuotoje Lietuvoje tapo nesaugu, gražus tarpukario gyvenimas Kaune baigėsi. 1944 m. lapkritį šeima su vaikais pasitraukė į Vokietiją, vėliau į Ameriką.

KAVB Kultūros projektų vadovė Rimantė Tamoliūnienė