Projektas „Demokratinio ugdymo principais grįstų praktikų įdiegimas Lietuvoje“

Šakių rajono Plokščių mokykla daugiafunkcis centras dalyvauja projekte

„Demokratinio ugdymo principais grįstų praktikų įdiegimas Lietuvoje“

           Demokratinis ugdymas – tai alternatyvaus ugdymo forma, grindžiama suaugusiųjų ir vaikų lygybės, abipusės pagarbos bei mokinių laisvės rinktis ugdymo turinį principais (IDEA). Projekto „Demokratinio ugdymo principais grįstų praktikų įdiegimas Lietuvoje“ arba trumpiau –„DU Lietuvoje“ –  tikslas pilietiškai aktyvi visuomenė.

          Tikime, kad ją galime puoselėti diegiant mokyklose demokratinio ugdymo principais grįstas praktikas, kurios mokinius mokytų pilietinio ugdymo per praktinę kasdienę veiklą mokykloje, kad mokiniai pajustų, kas yra realus net ir mažų sprendimų priėmimas, darantis įtaką bendruomenės gyvenimui.

„DU Lietuvoje“ uždaviniai:

1) įdiegti DU principais grįstas praktikas (individualus mokinio  pokalbis su klasės mokytoju, klasės susirinkimas, mokyklos susirinkimas, teisingumo komitetas) mokyklose, kurių pagrindu mokiniai taptų aktyviais mokyklos bendruomenės nariais, įsitrauktų į mokyklos sprendimų priėmimą ir gebėtų inicijuoti pokyčius, spręsti problemas;

2) sukurti sąlygas mokiniams „išžaisti“ demokratijos veikimo principus ir procesus dalyvaujant edukaciniame MINI miesto žaidime, kuriame pagrindiniais miesto veikėjais bus vaikai: jie patys kurs miesto valdžią, užsidirbs pinigų, kuriuos galės išleisti čia pat mieste veikiančioje parduotuvėje, kavinėje ar kino teatre.

3) dalintis pilietinio ugdymo gerosiomis praktikomis su Lietuvos pedagogais ir tėvais. Pagrindinė projekto tikslinė grupė – 7–16 metų vaikai, taip pat pedagogai, mokyklų administracijos darbuotojai, mokinių tėvai.

Projekte dalyvauja Plokščių mokyklos daugiafunkcio centro 2 klasės mokiniai su mokytoja Itana Dirveliene ir 5 klasės mokiniai su klasės auklėtoja Neringa Motiejaityte. Projekto idėjas pritaikyti savo veikloje bandys ir Mokinių taryba vadovaujama socialinės pedagogės Neringos Pilypaitienės.