Trečiasis projekto dalyvių susitikimas

Rugsėjo 9-13 dienomis Šakių rajono Plokščių mokykloje daugiafunkciame centre viešėjo „Erasmus+“ mokyklų partnerysčių projekto „Naudingi metodai, kaip įveikti smurtą mokyklose“ dalyviai iš 5 šalių: Italijos, Rumunijos, Graikijos, Bulgarijos ir Turkijos. Tai jau trečiasis projekto dalyvių susitikimas. Šio projekto Plokščių mokykloje koordinatorė – anglų kalbos mokytoja Jolita Puidokienė.

Projekto tikslas – kovoti prieš smurtą ir įvairias jo formas mokyklose, ieškoti bei rasti metodų ir būdų, kaip su tuo kovoti, pasidalinti savo patirtimi su projekto partneriais, pasimokyti vieniems iš kitų.

Šio susitikimo metu dalyviai aptarė smurto mokyklose formas ir priežastis. Paaiškėjo, kad visose projekte dalyvaujančiose šalyse smurtas ar patyčios pasireiškia panašiomis formomis ir atsiranda dėl panašių priežasčių. Taip pat diskutuota, kaip su tuo kovoti, kokie metodai ar būdai būtų tam tinkamiausi. Projekto partneriai iš Turkijos pristatė pranešimą, kokia turėtų būti saugi mokykla visiems. Dar kartą akcentuota, kad kuriant saugesnę mokyklą labai svarbus ryšys su mokiniais, tėvų, mokinių ir mokytojų bendradarbiavimas, tikslingas mokinių užimtumas po pamokų, jų įtraukimas į neformalias veiklas. Susitikimo mokykloje metu kiekviena šalis turėjo galimybę parodyti, pademonstruoti po du būdus, metodus, kaip išsiugdyti vaikų bendrystę, suformuoti gerą klasės atmosferą ar nustatyti esamą, ugdyti mokinių empatiją ar suburti juos komandiniam darbui. Paskutinė vizito diena buvo skirta apžvelgti jau nuveiktus projekto darbus bei suplanuoti būsimų susitikimų veiklas. Artimiausias susitikimas, į kurį vyks Plokščių mokyklos mokiniai ir dvi mokytojos, vyks gruodžio mėnesį Italijoje, Sicilijoje,

Šis projekto dalyvių vizitas buvo puiki proga pažinti ir mūsų šalį, kurioje visi lankėsi pirmą kartą. Svečiai viešėjo Plokščių mokykloje daugiafunkciame centre, pasivaikščiojo po Plokščius ir Šakius, susitiko su Šakių rajono savivaldybės meru Edgaru Pilypaičiu, aplankė Vilnių, jo senamiestį, susitiko su Zanavykų apygardoje išrinkta seimo nare Irena Haase ir turėjo galimybę pasivaikščioti po Seimą; lankėsi Gelgaudiškio „Šaltinio“ specialiojo ugdymo centre. Taip pat pabuvojo Zanavykų muziejaus organizuotoje edukacinėje Duonos šventėje „Su savo duona visur rasi suolą“, gėrėjosi Meno mokyklos šokio spektakliu „Voro vestuvės“, aplankė Zyplių, Gelgaudiškio ir Kidulių dvarus.

Reflektuojant savaitės veiklas  dar kartą patvirtinta, kad išties vienas iš efektyviausių būdų mažinti smurtą mokykloje – sudaryti sąlygas mokiniams kokybiškai bendrauti neformalioje veikloje stebimiems suaugusiųjų, puoselėjant tradicijas, ugdant mokinių gebėjimus, atsižvelgiant į jų pomėgius. Dėl to ir projekte numatytos veiklos yra susijusios su mokinių kūrybiškumo ugdymu, dalyvavimu popamokinėse veiklose ir tokiais būdais ugdomas mokinių tarpusavio bendravimas.