„Labai gerai! Labai gerai!“ – smagiausia vaikų vasaros diena Plokščiuose

Vasara – pats smagiausias metų laikas, o kad ji taptų tikrai įsimintina, Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro vaikai, lankantys vaikų dienos centrą, dalyvavo penkių dienų stovykloje, pavadintoje „Smagiausia vasaros diena“. Stovyklos tikslas – ne tik turiningai leisti laiką, tačiau ir pažinti aplinką nuo pačios artimiausios iki pačios keisčiausios. Vykdant veiklas taip pat buvo užtikrinami vaikų socialiniai, emociniai poreikiai, lavinamas vaikų kūrybiškumas, skatinamos pačių iniciatyvos. Stovyklos veiklos finansuotos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Šakių rajono savivaldybės.

Stovyklos idėja – kiekvieną dieną atrasti vis kitą pasaulį, o savaitės pabaigoje išrinkti pačią smagiausią vasaros dieną. Pirmąją stovyklos dieną dalyviai pažino patį artimiausią pasaulį – savąjį. Kartu su jogos meistre Daiva Piečaityte jie išties smagiai ir aktyviai pradėjo stovyklos veiklas, o viena sunkesnių užduočių, pasirodo, – tiesiog atsipalaiduoti ir nurimti. Veiklų metu išmoktas šūkis „Labai gerai! Labai gerai! – Jėėėė!“ – tapo visos stovyklos šūkiu.  Vėliau dalyviai visai kitomis akimis pamatė Šakių miestą, kuriame yra lankęsi tikrai ne kartą. Drauge su Turizmo informacijos centro gide Vaida Zimnickiene aplankėme svarbiausius miesto objektus, išgirdome, kad J.Lingio parkas taip vadinamas tikrai ne dėl jame linguojančių medžių, o kad įtvirtintume žinias – išmokome ir sušokome porą šokių, vienas iš jų sukurtas  J.Lingio.

Antrąją stovyklos dieną keliavome pažinti dar vienos sostinės – Marijampolės, kurioje puikiai dera tiek istorija, tiek gamta, tiek šiuolaikinis menas. Apie septintus metus vykstantį gatvės meno festivalį „MALONNY“ papasakojo edukatorė Jurgita Pazniokaitė-Bubnienė, supažindinusi su ryškiausiais šio meno darbais. Po pažinties su profesionalų darbais ir mūsų stovyklos dalyviai kūrė piešinius, kuriais Marijampolei linkėjo  pačių gražiausių dalykų – taikos, švarios gamtos, tolerancijos, meilės ir draugystės. Pažinę šį miestą nusikėlėme į dar vieną pasaulį – susipažinome  su virtualios realybės akinių sukuriamu trimačiu pasauliu. Vaikai kovėsi su įvairiomis būtybėmis, slidinėjo nuo aukščiausių kalnų, lenktyniavo su greitais automobiliais ir išbandė kitas daug emocijų sukėlusias veiklas.

Trečioji stovyklos diena buvo skirta susipažinti su tradicijomis, tad mes viešėjome Zanavykų muziejuje, kur edukatorė mokė vaikus pasigaminti ir dekoruoti tradicinį žaisliuką, o vėliau galėjome išbandyti smagias veiklas – skalbimą, lyginimą, svėrimą su bezmėnu, vaikščiojimą kojūkais, vandens nešimą su naščiais ar komandinį čiuožimą slidėmis vasarą. Daug smagių emocijų ir juoko buvo pilnas muziejaus kiemas. O vėliau keliavome į Šakių policijos komisariatą, kur mūsų laukė bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė. Ji labai įdomiai papasakojo apie policijos pareigūno darbo specifiką, parodė patalpas, policijos automobilį, darbo priemones. Vaikai suprato, koks tikrai sunkus ir atsakingas, o neretai ir labai pavojingas yra pareigūno darbas.

Ketvirtoji stovyklos diena buvo pati ilgiausia, nes keliavome į Jūrų muziejų. Nuostabus oras leido mėgautis išties puikia diena – aplankėme atnaujintą muziejų ir akvariumą, Saulės įlankoje stebėjome jūrų liūto ir delfinų pasirodymus. Džiaugsmas liejosi per kraštus kaip tas vanduo iš delfinų baseino, o pati didžiausia emocijų bomba sprogo prie jūros. Šiltas Baltijos vanduo, auksinis smėlis, karštas oras – tobulas vasaros derinys. Vaikai tiesiog šėlo jūroje!

Po keturių pilnų įspūdžių dienų paskutinę stovyklos dieną mėgavomės ramesniu poilsiu Plokščių prieplaukoje prie Nemuno. Čia vaikai patys siūlė veiklas, žaidimus, smagiai šnekučiavosi, aktyviai žaidė ir sportavo, vaišinosi skanumynais ir, be abejo, piešdami labiausiai įsiminusią akimirką rinko smagiausią vasaros dieną. Daugiausiai simpatijų sulaukė Jūros diena, tad ją ir paskelbėme Smagiausia vasaros diena.

Išties stovykla prabėgo labai greitai, o įspūdžiai ir išgyventos emocijos pasiliks ilgam. Džiugu, kad vaikams atsirado galimybė kiekvieną dieną patirti po mažą stebuklą.