Kūrybinių projektų diena „Dalinamės“

Birželio 13 diena skirta kūrybiniams mokinių projektams, kuriuos jie gegužės ir birželio mėnesiais rengė su įvairių dalykų mokytojais. Mokiniai patys rinkosi, kuriose veiklose nori dalyvauti. Kai kurie iš jų pasirinko net kelias iniciatyvas. Iš viso buvo pristatyta dešimt projektų.

Projektų pristatymą pradėjo mažiausi – Vaikų dienos centro lankytojai, kurie parengė plakatus „Pažink, tyrinėk, saugok“ apie keletą Plokščiuose esančių lankytinų objektų. Tyrimams vadovavo VDC vadovės Teresė Juškaitė, Itana Dirvelienė ir Lina Virbauskienė. Kitą projektą  „Augalinės dangos tyrimas“ pristatė gamtos mokslų mokytojos Rūtos Samajauskienės komanda, kuri ištyrė, kokie augalai žydi šiuo metu, kaip jie tiksliai vadinami, kokios jų dažinės savybės, ir parengė šių augalų herbariumą. Vėliau trys dešimtokai pristatė savo projektą „Redaktoriaus dirbtuvės“, kuriam vadovavo lietuvių kalbos mokytoja Sandra Juškaitė. Dešimtokai ir teoriškai, ir praktiškai susipažino su redaktoriaus ir žurnalisto darbu, lankėsi rajono laikraščio „Draugas“ redakcijoje. Pirmąją pristatymų dalį baigė specialiosios pedagogės ir logopedės Vaidos Kupstaitytės mokiniai, kurie paruošė ir pristatė projektą „Iš ąžuolų gyvenimo“ – apie tris Plokščiuose pasodintus ąžuolus.

Po pertraukos mokiniai tapo paties projekto dalyviais – 8, 10 klasių mokiniai, vadovaujami matematikos mokytojos Reginos Didbalienės ir fizikos mokytojos Elenos Pocevičienės parengė viktoriną „Matematika ir fizika aplink mus“. Trys komandos, sudarytos iš 5, 6 ir 7 klasės mokinių bei mokytojo, dalyvavo protmūšyje, kuriame parodė savo žinias apie šiuos tiksliuosius mokslus. Po atkaklios kovos laimėjo „Nulių“ komanda – Kristupas Jansavičius (7 kl.), Rugilė Dzedolikaitė (5 kl.), Robertas Dzedolikas (6 kl.) ir mokytoja Violeta Mikelaitytė.  

Po pietų pertraukos susirinkę mokiniai pristatė likusius projektus. Bene didžiausia projektinė komanda dalyvavo „Lankstinuko apie mokyklą lietuvių ir anglų kalbomis kūrime“. Projektui vadovavo anglų kalbos mokytoja Jolita Puidokienė, lietuvių kalbos mokytoja Neringa Motiejaitytė bei informacinių technologijų mokytojas Giedrius Rinkevičius. Dar vienas projektas, kurio vadovė buvo anglų kalbos mokytoja J. Puidokienė drauge su istorijos mokytoja Gražina Kazarian, – tai anglų kalba parengta „Virtuali ekskursija po Plokščius“. Muzikos mokytoja Asta Grigaitienė drauge su trimis aštuntokais pristatė projektą „Kudirkos takais“ apie garsųjį rašytoją, muziką, tautinio atgimimo šauklį, nemažą laiko praleidusį ir čia, Plokščiuose. 5, 7 kl. mokiniai ir dailės bei technologijų mokytoja Rasita Gokdere ir kūno kultūros mokytojas Rimvydas Leščevičius surengė projektą „Sportuok ir fotografuok“, apjungusį net keletą dalykų – dailę, technologijas ir kūno kultūrą. Projekto metu vaikai dviračiais keliavo į Gelgaudiškį, žygio metu stengėsi užfiksuoti kuo įdomesnių kadrų ir savo kelionės įspūdžius pristatė mokyklos bendruomenei. Paskutinį projektą „Vaiguvos hidrologinis tyrimas“ pristatė L. Virbauskienės, T. Juškaitės ir I. Dirvelienės jungtinė 2, 3, ir 6 kl. komanda. Mokiniai tyrė upelio srovės greitį, gylį, matavo temperatūrą, plotį ir dar daug įdomių dalykų sužinojo ir kitiems pristatė apie šią Plokščių įžymią vietą.

Už kūrybinių projektų veiklas buvo atsakinga pavaduotoja ugdymui Nijolė Anankaitė, kuri ne tik džiaugėsi pristatytais projektais, bet ir tikrino klausytojų budrumą bei žinias pateikdama pačių šmaikščiausių klausimų  ar įdomių faktų iš įvairių sričių. „Blic turnyro“ nugalėtoju tapo penktokas Edvardas Kasparavičius.

Diena buvo tikrai be galo įvairi, įdomi, kitokia ir naudinga.