Mokyklos 200 metų jubiliejaus šventė

Plokščių mokyklai daugiafunkciam centrui gegužės 24 diena buvo ypatinga – mokykla šventė 200 metų jubiliejų. Į mokyklos šventę sugužėjo buvę ir esami mokytojai, mokiniai, darbuotojai ir kiti svečiai.

Istorijos mokytoja Gražina Kazarian pasakojo, kad Plokščių mokykla istoriniuose dokumentuose minima nuo 1879-ųjų metų. Pirmas mokyklos pastatas, kuriame gyveno Petras Kriaučiūnas,  stovėjo prie Patiltės upelio.

Po Pirmojo pasaulinio karo pradinė mokykla persikėlė į naują pastatą netoli kapinių. Dabar jis yra perkeltas ir eksponuojamas Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse. Nuo 1937 m. Plokščiuose veikė dviejų komplektų pradinė mokykla, o jau kitais metais pradėjo veikti ir trečiasis komplektas. Tuo metu vaikus lietuvių kalbos ir matematikos mokė tautinio atgimimo žadintojas mokytojas Stasys Ankevičius.

Vėliau mokykla vis augo ir keitėsi – iš pradinės ji buvo reorganizuota į septynmetę progimnaziją, o 1957 m. čia įkurta ir vidurinė mokykla. 1969 m. mokyklą nusiaubė gaisras, bet ši nelaimė nepadėjo taško mokyklos istorijoje. Pamokos vyko ir toliau – tik ne klasėse, o miestelio gyventojų namuose. Sudegusios mokyklos pastatas buvo visiškai atstatytas per devynis mėnesius.

Tuo pačiu metu ant kalno buvo pradėta statyti dabartinė mokykla, kurioje 1972 m. kovo 3 d. atšvęstos įkurtuvės. Šalia mokyklos nuo 1996 m. pradėtas sodinti abiturientų ąžuolynas. 2011 m. Europos Sąjungos lėšomis buvo pradėtas įgyvendinti naujas projektas – daugiafunkcio centro steigimas.

Buvusi mokyklos direktorė Nijolė Bitinienė džiaugėsi, kad mokykla savo gyvavimo metus gali skaičiuoti šimtmečiais.

Seimo narė Irena Haase džiaugėsi renovuota gražia mokykla ir padovanojo mokyklai Lietuvos istorinę vėliavą, pabrėždama, kad mokyklos istorija yra visos mūsų šalies istorija.

Sveikindamas mokyklos bendruomenę Šakių rajono meras įteikė padėkos raštus gražios profesinės sukakties sulaukusiems darbuotojams: 15 metų dirbančioms socialinei pedagogei Neringai Pilypaitienei ir anglų kalbos mokytojai Jolitai Puidokienei, už 20 metų nuoširdų darbą – pradinių klasių mokytojai Violetai Mikelaitytei ir raštinės vedėjai Linai Liukaitienei, už 25-erių metų rūpestį mokykla – direktorės pavaduotojui ugdymui Ričardui Zokaičiui.

Vėliau sveikinimus tęsė mokinių tėvai, Plokščių ir Voniškių bendruomenių atstovai, Plokščių seniūnė Laimutė Miliūnienė, Šakių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Kristina Lebedžinskienė, Šakių kultūros centro direktorius Raimondas Januševičius.

Pasak laikinai direktorės pareigas einančios Neringos Motiejaitytės, mokykla nėra vien tik pamokos, skambučiai, mokslo metų pradžia ar pabaiga, tai ir už klasės durų daromos lemiamos išvados, priimami svarbūs sprendimai. Dėkodama visiems dalyvavusiems ji pakvietė pasodinti Jubiliejinį ąžuoliuką mokyklos ąžuolų giraitėje.

Laikraščio „Draugas“ inf.